• april 26, 2025

Kristna Magasinet.se

De katolska franciskanerna i det heliga landet

mar 16, 2025

De katolska franciskanerna har varit avgörande för den kristna närvaron i det heliga landet under historiens lopp 

Det heliga landet är ett begrepp som hänvisar till Israel och där vissa bibliska händelser omfattade även områden såsom dagens Jordanien, Syrien, Irak och Egypten. I dessa länder finns monument, kapell och kyrkor från kristendomens första århundraden, och från 600-talet intog islam med våld över flera heliga platser och några omvandlades till moskéer, som i fallet med Cenacle där de misslyckade korstågen försökte återvinna områdena för västerländsk kultur och tro.   Frågar du om Israel som ett heligt land när det gäller religion, historia eller något annat? Israel är betydelsefullt för judendom och kristendom med viktiga religiösa platser som Jerusalem, Västra muren, Al-Aqsa-moskén och Heliga gravens kyrka. 

Inom Judendom är Israel är det bibliska förlovade landet som gavs till israeliterna.
Jerusalem är hem till den västra muren, den sista kvarvarande delen av det andra templet och den heligaste platsen inom judendomen. Många viktiga händelser i Torán inträffade i Israel, bland annat de som involverade Abraham, Moses och kung David.
Inom kristendom är Israel är den plats där Jesus Kristus föddes (Betlehem), tjänade, korsfästes och uppstod (Jerusalem). Heliga gravens kyrka i Jerusalem är en av kristendomens heligaste platser och markerar platsen för Jesu korsfästelse och uppståndelse. Galileiska sjön, Nasaret och Kapernaum var viktiga platser i Jesu tjänst. De katolska franciskanerna har varit avgörande för den kristna närvaron i det heliga landet under historiens lopp sedan den helige Franciskus av Assisi träffade sultanen av Egypten, al-Malik-Kamil, och gav honom tillstånd att besöka Syrien och det heliga landet, så öppnades även vägen för kristna pilgrimer som kom från Europa. Sedan dess har denna religiösa orden varit väktare av de heliga platserna, på uppdrag av påven genom århundradena.

Efter första världskriget och under delningen av det osmanska riket godkände Nationernas förbund det brittiska mandatet Palestina för att skapa ett nationellt hem för det judiska folket. År 1947 godkände FN delningen av mandatet Palestina, vilket gav upphov till en palestinsk/arabisk stat och en judisk stat. Den 14 maj 1948 uppstod staten Israel men araberna ville inte ha enbart en ny arabisk stat utan skulle försöka lägga beslag på den nya judiska staten också och deklarerade krig. Sedan dess har de arabiska försöken att utplåna staten Israel varit många och lett till den tänkta nya arabiska staten 1948 inte har kunnat genomföras p.g.a. den arabiska krigslusten att vilja utplåna den judiska staten.

Det heliga landet har varit en krigszon med få perioder av fred, och de kristna har minskat i antal i alla arabländer runtomkring Israel.  Muslimska trakasserier har tvingat kristna att sälja sina egendomar och flytta istället till Israel eller något land i Väst. Av de kristna är 48 procent grekisk-ortodoxa och 38 procent tillhör den katolska kyrkan. Jerusalem är ett område med speciell konflikt eftersom det har fyra historiska stadsdelar där kristna, armenier, judar och muslimer bor, och där finns det bara ca 16 000 kristna.

Till dags dato täcker den franciskanska församlingen 58 platser: 21 i Galileen, 34 i Judéen, 2 i Syrien och 1 i Jordanien, men de har också närvaro på ytterligare 16, med totalt 75 platser i det heliga landet där de andligt tar hand om både samhällen och turister. Det finns en risk att platsen där Jesus föddes, predikade och dog kommer att avfolkas på kristna än mer.

 

Jämför exemplet med den helige Franciskus för 800 år sedan med hur hans efterföljare lever idag, och du kommer att hitta lite av en diskrepans. Vad hände?”

JL