Hur väljs en ny påve?
Påven Franciskus död har satt igång en flera hundra år gammal ritual för att välja en ny påve. Kardinalerna kommer att mötas i en hemlig konklav för att välja den nya globala kyrkoledaren från och med den 7 maj, meddelade Vatikanen på måndagen. En konklav är det sekelgamla valet av en påve som har fått sitt namn från italienskans ”con clave” (med en nyckel) för att understryka att kardinaler isoleras tills de hittar en vinnare. Kardinaler har samlats i Vatikanstaten sedan påven dog den 21 april, men få ledtrådar har dykt upp om vem de kan tänkas välja. En ny påve väljs genom en process som kallas en påvlig konklav, som hålls i Vatikanen.
Påvlig konklav, steg för steg:
Påvens död eller avgång: Processen börjar när en påve dör eller avgår (som påven Benedictus XVI gjorde 2013).
Generalkongregationer: Kardinaler träffas i allmänna församlingar för att diskutera kyrkans angelägenheter och förbereda konklaven.
Endast kardinaler under 80 år har rätt att rösta. Dessa kardinaler (upp till 120 till antalet) hålls isolerade i Sixtinska kapellet under strikt sekretess. Sixtinska kapellet (italienska: Cappella Sistina) är ett av de mest kända kapellen i världen, beläget i Vatikanstaten, inte i Rom. Det Sixtinska kapellet är byggt mellan 1473 och 1481 under påven Sixtus IV (därav namnet Sixtinska). Kapellet är känt för bl.a. Takfresker av Michelangelo, målade mellan 1508–1512, inklusive den ikoniska skapelsen av Adam.
Funktion: Sixtinska kapellet fungerar som påvens privata kapell och är platsen för stora religiösa och ceremoniella evenemang, inklusive valet av en ny påve (konklaven). Den ligger inne i det apostoliska palatset i Vatikanstaten.
Kardinaler väljer ny påve – hur väljs kardinaler ut?
Kardinalerna i sig har en gång valts ut av tjänstgörande påve. Påven väljer personligen vilka biskopar, ärkebiskopar eller andra präster som ska bli kardinaler. Han kan ta emot råd, men det slutliga beslutet är hans eget. Påven tillkännager nya kardinaler under ett offentligt tal, ofta efter en söndagsbön för Angelus eller vid ett konsistorium. Ett konsistorium är ett formellt möte med kardinalskollegiet, som ofta används för att utse nya kardinaler. Vanligtvis är kandidaterna biskopar eller ärkebiskopar, även om tekniskt sett alla prästvigda kan namnges. Kyrkan ger särskild prioritet åt män som tjänstgör i större stift eller högt uppsatta ämbeten i Vatikanen. Vid en ceremoni som kallas konsistorium överlämnar påven formellt den röda hatten och ringen, och tilldelar kardinalen en titulärkyrka i Rom, som symboliserar enhet med påven.
Olika typer av kardinaler
– Kardinalbiskopar vilka är högst rankade, ofta högre tjänstemän i Vatikanen.
– Kardinalpräster: Vanligtvis stiftsbiskopar från hela världen.
– Kardinaldiakoner: Innehar ofta befattningar i den romerska kurian (Vatikanens regering).
Det är endast kardinaler som är under 80 år som kan rösta i en påvlig konklav.
Själva omröstningen för en ny påve går till på så sätt att varje kardinal skriver ett namn på en röstsedel och viker ihop den. De lägger den i en kalk på altaret och svär en ed. Röstsedlarna räknas och läses upp och det krävs två tredjedelars majoritet för att välja en påve. Om ingen blir vald fortsätter röstningen (vanligtvis fyra omgångar per dag). Efter varje omgång bränns valsedlarna och färgen på röken indikerar resultatet:
- Svart rök betyder inget beslut.
- Vit rök (skapad med speciella kemikalier) betyder att en ny påve har valts.
- Acceptans: När någon får de nödvändiga rösterna tillfrågas de om de accepterar påvedömet. Om de gör det väljer de ett påvligt namn.
Tillkännagivande: Den nye påven tillkännages för världen från balkongen i Peterskyrkan med frasen ”Habemus Papam” (”Vi har en påve”).
Totalt 135 kardinaler från hela världen, alla under 80 år, är berättigade att delta i den slutna omröstningen. Vatikanen har meddelat att konklaven kommer att inledas den 7 maj 2025. Kardinaler är ledande medlemmar av prästerskapet i den katolska kyrkan. Som titulära medlemmar av prästerskapet i Roms stift fungerar de som rådgivare till påven, som även är biskop i Rom.